Array

Мисија и цел

Во време на брз технолошки развој, глобализација, информатичка револуција и реформи во образовнието, се трудиме, подготвени да го дочекаме, прифаќајќи ги промените и новонастанатите услови како предизвик, борејќи се за својата позиција и афирмација со постигнување на нови применливи знаења, квалитет, иновативност и искористување на сите внатрешни потенцијали на училиштето.

 

Home
Ученици од нашето училиште учесници на интеркултурната размена во Троген, Швајцарија PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
понеделник, 11 декември 2017 22:12

Во рамките на проектот „Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија“ на Коалиција на младински организации СЕГА, подржан од детската фондација Песталоци, во периодот од 17.10.2017 година до 31.10.2017 година, уште еднаш од нашето ученици од нашето училиште учествуваа на интеркултурната размена во детското село Песталоци во Троген, Швајцарија.

На оваа интеркултурна размена од нашето училиште учествуваа осум ученици: Горица Спанџова II 4, Марија Јошева II 4, Сунита Мустафова II1, Селма Бегани II5 , Петар Тодоровски IV5, Стефан Ефтимов III4, Дијана МанчеваIII 2 и Весна Темкова III4, под менторство на професорката по историја Наташа Матакова. Освен нашето училиште од Република Македонија учествуваа и ученици од уште четири училишта од Македонија и тоа од Гостивар, Прилеп, Струга и Дебар. Учениците од нашето училиште го делеа делот за живеење со ученици од Гостивар и Струга.

25317195 10213032583382810 1871241645 o

Делејќи го покривот со ученици од други националности Албанци, Турци и Роми, со деца од различен град, со различен карактер, интереси, мислења, кај учениците се побија сите стереотипи и предрасуди и се покажа флексибилноста како единствена можност за соживот. Интеркултурната размена се одвиваше меѓу ученици од Македонија, Молдавија и Швајцарија, на тема антидискриминација. На предавањата и работилниците што се одржуваа во работните денови секој имаше право да го искаже своето мислење за темата која се дискутираше: идентитет, влијание, анти-дискриминација, етикети, стереотипи и предрасуди итн. За време на викендите се реализираа екскурзии низ Швајцарија, каде што до израз доаѓаа дружењата и пријателствата со ученици од различна етничка структура.

Целта на овој проект беше учениците да се здобијат со знаење и вештини за нивните права, дискриминација, меѓусебно разбирање, толеранција, почитување на други култури , како и да бидат самостојни во средина далеку од нивните домови вклучувајќи се во разни активности.

25344364 10213032580822746 1623574365 o

25271053 10213032577702668 1490489185 o

25271205 10213032581942774 1090984040 o

 

Креативно катче

Банер

Кажи нешто

Банер

Стани гимназијалец!!!

Банер


Кодекс за однесување на учениците

Банер

Флаер

Банер
Facebook Image

е-списанија

Youtube Channel
Wiki

Wikipedia

Go macedonian english german french italian

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер