Array

Мисија и цел

Во време на брз технолошки развој, глобализација, информатичка револуција и реформи во образовнието, се трудиме, подготвени да го дочекаме, прифаќајќи ги промените и новонастанатите услови како предизвик, борејќи се за својата позиција и афирмација со постигнување на нови применливи знаења, квалитет, иновативност и искористување на сите внатрешни потенцијали на училиштето.

 

Home Литературни одблесоци Мојот јазик - тоа сум јас
Мојот јазик - тоа сум јас PDF Печати Е-пошта

Кој си ти ако немаш свој јазик,

каде ќе се потпреш,

кому ќе се обратиш?

Го негуваш ли, го чуваш ли,

знаеш ли колку вреди тој?

 

Сврти се назад

погледни во корените на минатото

црна темнина, црна владеела

сите ги покрила

да не можеш да твориш и зборуваш

на јазикот свој

ти не би бил тој.

 

Вие наши сесловенски браќа

Кирил и Методи

го осветливте времето на незнаењето

азбука вие ни створивте,

патот во иднината

ни го отворивте.

 

Гордо ги изговорам имињата

Константин Миладонов, Кочо Рацин, Григор Прличев,

кои упорно, творејќи, ја продолжија

низата на македонските дела.

 

Во вашите текстови,песни во стих

Сè уште се чуствува вашиот глас тих.

 

За нас Македонците единствен,

за навек останува непроменлив

тој наш македонски јазик.

 

А, ти мало чедо,

учи го јазикот од твојот дедо,

бидејќи тој е многу вреден,

без него ти си никој и ништо,туѓинец беден.

 

Мојот јазик-моето семе

спомен од прадедовците и нивното време

дел од мојата душа, срце, моето јас.

Горда сум со него јас

и тоа ќе го кажам на цел глас!

 

Павлинка Ташева, I4

 

Последно освежено на вторник, 25 октомври 2016 22:38
 

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер