Array

Мисија и цел

Во време на брз технолошки развој, глобализација, информатичка револуција и реформи во образовнието, се трудиме, подготвени да го дочекаме, прифаќајќи ги промените и новонастанатите услови како предизвик, борејќи се за својата позиција и афирмација со постигнување на нови применливи знаења, квалитет, иновативност и искористување на сите внатрешни потенцијали на училиштето.

 

Home
Се вратија учениците од Троген PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 0
НајлошоНајдобро 
понеделник, 01 април 2013 18:49

Денес, директорката на гимназијата г-ѓа Невенка Поп-Ангелова во својата канцеларија ги прими учениците кои учествуваа во проектот за Интеркултурна размена во детското село Песталоци, во Троген, Швајцарија.

Размената беше во рамките на проектот „Имплементација на Конвенцијата на правата на детето во Македонија“ кој го спроведува коалицијата на младински организации СЕГА, а е финансиран од Детската Фондација Песталоци (Pestalozzi Children’s Foundation).

 trogen zname

Учениците заедно со професорката по англиски јазик Донка Лалкова ги пренесоа своите импресии и емоции од престојот во Троген. На нивните лица сèуште се забележуваше возбудата, радоста и среќата за времето поминато таму. Сите ученици имаа желба да ги пренесат своите лични искуства и да ја доближат атмосферата од престојот во детското село.

Проектот промовира мирољубива кохабитација и настојува да ја подигне свеста за сличностите и разликите во сопствена културна ориентација кај младите луѓе.

trogen grupa

Нашите ученици беа заедно со учениците од средните училишта од Македонија, и тоа од: Прилеп, Дебар, Куманово и Тетово и истите поминаа заедничко време во периодот од 11 до 27 март 2013 година.

Сите ученици живееле заедно во куќа, посетувале курсеви и учествувале во работилници за интеркултурно образование, а воедно направиле и размена со друга група на млади луѓе, односно со пет средни училишта од Република Србија.

 trogen slika

Во рамките на курсевите учениците се запознале со информации за интеркултурната комуникација. Тие научиле да бидат свесни за себе, за своите ставови, верувања и однесувањата кон другите.

На секој од учесниците им бил доделен сертификат за својата активност и креативност за време на работилниците.

Засекогаш ќе им бидат запаметени екскурзиите за време на викендите во Цирих, Луцерн, Сент Гален и посетата на музејот за наука и технологија „Технорама“.

Своите впечатоци, искуства, сознанија и многу нови пријателства, учениците ќе ги споделат со своите врсници, како и со локалните медиуми, а посакаа уште многу нивни соученици во иднина да го посетат детското село во Троген.

Средбата со директорката заврши со договор за остварување соработка со училиштата од Р.Србија на коишто ќе им биде испратена официјална покана од училиштето за реализирање активности и на некое друго поле.

 

Креативно катче

Банер

Кажи нешто

Банер

Стани гимназијалец!!!

Банер


Кодекс за однесување на учениците

Банер

Флаер

Банер
Facebook Image

е-списанија

Youtube Channel
Wiki

Wikipedia

Go macedonian english german french italian

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер