Array

Мисија и цел

Во време на брз технолошки развој, глобализација, информатичка револуција и реформи во образовнието, се трудиме, подготвени да го дочекаме, прифаќајќи ги промените и новонастанатите услови како предизвик, борејќи се за својата позиција и афирмација со постигнување на нови применливи знаења, квалитет, иновативност и искористување на сите внатрешни потенцијали на училиштето.

 

Home
Презентација и споделување на добри практики во рамките на учеството на нашата гимназија во Еразмус+ проектот „Развивање дигитални средини за учење за училиштата во Европа“ PDF Печати Е-пошта
четврток, 19 октомври 2017 14:31

На 18.10. 2017 год. (среда) во 13 часот во просториите на гимназијата „Добри Даскалов“ се одржа презентација и дисеминација пред професори од училиштето и се споделија искуствата во рамките на учеството на нашата гимназија во Еразмус+ проектот „Развивање дигитални средини за учење за училиштата во Европа“ (DIGITeachEUrope - Developing digital learning environments for schools in Europe).

На почетокот се презентираа планирањето на проектот, методологија на имплементација на проектот во наредниот период, начинот на комуникација помеѓу партнерите во проектот и изработувањето на продуктите од целите на проектот.

Photo 10-19-17 15 17 29

Photo 10-19-17 15 17 56

Се сподели евалуацијата на сегашната состојба на училиштата во однос на методи на предавање, инфраструктура и технологија применета во училиштата и предлозите за подобрување на сегашната состојба.

Во делот на методи на работа се дискутираше за SAMR модел, 4 Cs од моделот за учење на 21. век и концептот на Prof. Wahl за ефективно предавање и учење.

Еден од важните чекори за подобрување на процесот на учење е добивањето на повратна информација од учениците, па поради тоа беа презентирани и алатки коишто наставниците можат да ги користат во процесот на едукација.

Се дискутираше за ИКТ алатки во училницата Padlet, Prezi, Edmodo, eTwinning, Mindomo, Moodle, Classroom screen, Аnswergarden, Deepl, Say Hi, Google translate, GoogleDocs, Adobe spark video, Pixabay, Touchcast, Cam studio, Edkimo, Kahoot, Plickers, Surveys и Aurasma.

Практична демонстрација беше направена со алатките Kahoot и Plickers картичките за одговори на поставени прашања.

Photo 10-19-17 15 17 38 Photo 10-19-17 15 17 50

Photo 10-19-17 15 18 02

 

Систем за е-учење

Банер

iOERc.mk

Банер

DIGITeachEUrope

Банер

Отворени едукативни ресурси

Огласна табла

Банер

Информации за Државна матура

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер