Array

Мисија и цел

Знаењето е едно од ретките нешта што можат да се даваат и да се примаат безгранично. Мисијата на сите наставници е несебично да го делат знаењето на сите ученици што сакаат да го усвојат и да го примат. Наша цел е да ги мотивираме учениците како да учат, со креативни методи и техники коишто постојано ги усовршуваме, со најновите средства на информатичката технологија, што постојано ги обновуваме. Знаењето го создаваме, го пренесуваме и го имплементираме кај сите наши ученици.

СОУ Гимназија „Добри Даскалов“
Завршна манифестација на Проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието PDF Печати Е-пошта
петок, 31 октомври 2014 15:30

На 29.10.2014 година во Домот на културата ”Иван Мазов- Климе” се одржа завршната манифестација од проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција во образованието.

На почетокот присутните ги поздрави директорката на гимназијата Невенка Поп- Ангелова и градоначалникот Александар Панов, а за методологијата и текот на проектот зборуваа Џевахири, представник од УСАИД и Кочо Кочов и Јасминка Ризова, училишни координатори на проектот. По дванаесетте креативни и дваесетте уметнички работилници, заедно со актерите Горан Илиќ и Кети Дончевска- Илиќ, учениците подготвија театарска представа “Шекспир пред врата”која ја воодужеви публиката од ученици од гимназијата и останатите средни училишта во градот. Виолета Симјановска, директор на Мултимедија- партнер организација на УСАИД на учениците им додели сертификати, а помалиот коктел следуваше работилница за Форум театар, во кој учениците активно учествуваа во разрешување на конфликти.

DSC 0304

Последно освежено на петок, 31 октомври 2014 19:57
Повеќе...
 
Гимназијалците со своја емисија на Galaxy радио PDF Печати Е-пошта
четврток, 30 октомври 2014 16:40

Радиото како еден од најмоќните медиуми уште еднаш го привлече вниманието на младите гимназијалци кои започнуваат со емитување на своја емисија. Средношколските денови, интересите на учениците, случувањата од нивното секојдневие, теми за дилеми ......

По иницијатива на Душко Стефанов , претставник од  Galaxy радио, ќе се воспостави соработката со ученици од СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ со цел поголема вклученост на средношколците во медиумите. Оваа идеја со воодушевување беше прифатена од страна на директорката  Невенка Поп-Ангелова затоа што секој проект  кој произлегува од самите ученици е вреден за поздравување.Таа им даде огромна поддршка и отвореност за соработка на учениците, надевајќи се дека ќе имаат многу емисии кои ќе ја претстават гимназијата во јавноста преку многубројните проекти кои се реализираат во текот на целата учебна година.  За дел од емисиите во кои ќе се обработуваат  актуелни теми  училиштето ќе обезбеди директен пренос во холот на гимназијата. Во  емисијата  која ќе се емитува во живо секој петок од  12 до 12:30 часот главната цел на учениците ќе биде претставување на гимназијата со сите актуелни настани, дебатирање , отворени теми, прашања од страна на слушателите, интервјуа со раководниот кадар на училиштето и професорите.

Договорено е проектот да трае една година, а првата емисија ќе стартува на 31.10.2014 година во 12 часот. Ученици чии гласови ќе ги слушаме во етерот секој петок  се:  Митко Ѓорѓиевски –дете правобранител, ученик од  IV година, Сандра Костова-заменик дете правобранител, ученичка од III година и Ѓорѓи  Белевски-заменик дете правобранител, ученик од IV година.

Им посакуваме многу успешни емисии, многу теми за дебатирање и учество во јавниот живот на град Кавадарци, креирање на јавно мислење и достојно претставување на СОУ Гимназија„Добри Даскалов“.

Последно освежено на петок, 31 октомври 2014 15:28
 
25-ти октомври - Европскиот ден на граѓанската правда PDF Печати Е-пошта
сабота, 25 октомври 2014 16:13

По повод 25-ти октомври, Европскиот ден на граѓанската правда, во Основниот суд во Кавадарци, на ученици од втора и четврта година од правните паралелки, им беше одржано предавање за значењето на овој ден. На учениците им се обрати судијата Лидија Ридова, а потоа се запознаа со работењето на судот и неговите одделенија.

Соработката со Основниот суд  ќе продолжи преку практичната настава која учениците од правните паралелки ја изведуваат, присуствувајќи на кривични и граѓански судења.

2014-10-24 10.42.54

Повеќе...
 
Учествата на семинари драгоцено искуство за професорите PDF Печати Е-пошта
петок, 10 октомври 2014 15:57

Секое ново стекнато искуство поврзано со професијата е драгоцено искуство кое може да се искористи во подобрување на наставниот процес и да се пренесе до другите колеги. Отвореноста за комуникација и размена на искуства и знаење претставува посебна мотивација за професорите од СОУ Гимназија„Добри Даскалов“.Тие ги следат конкурсите и активно учествуваат со свои апликации со цел стекнување на нови вештини кои ќе ги искористат во воспитно-образовниот процес.
Од 18-21 септември во Коња, Р.Турција беше одржан eTwinning семинар на кој учествуваа 75 претставници од 8 европски држави. Гимназија„Добри Даскалов“ имаше свој претставник на овој семинар, професорката по англиски јазик Александра Петреска. Преку бесплатната онлајн платформа eTwinning можат да се поврзат наставници од цела Европа, да соработуваат преку онлајн проекти и да разменуваат идеи. Сега платформата е отворена за соработка меѓу училишта од иста држава. Сите кои се заинтересирани за работа на ваков вид проекти можат да стапат во контакт со професорката Петреска.Нашето училиште досега има реализирано вакви проекти и е отворено за соработка.

Повеќе...
 
Светскиот ден на учителите одбележан во СОУ Гимназија„Добри Даскалов“ PDF Печати Е-пошта
четврток, 09 октомври 2014 19:42

Да бидеш учител значи да ја работиш најблагородната работа на цел свет. Учителите се огледало на општеството. Секој возрасен се сеќава на неколку учители кои оставиле длабока трага во неговиот живот и кога зборува за нив му затреперува срцето.Учителот е личноста која описменува, дава збор во рацете како најмоќно оружје со кое се обезбедува иднината. Да бидеш учител значи да бидеш полн со знаење, разбирање, отвореност, креативност, љубов... Да бидеш учител значи  да работиш со најдрагите, со најискрените, со учениците .Да бидеш учител значи да го измениш животот на своите ученици, да оставиш трага која ни времето не може да ја избрише, да почитуваш, да бидеш почитуван.Да откриваш таленти , да помагаш ,да бидеш втор родител.

Во нивна чест, во името на сите учители секоја година се празнува 5 октомври-Светски ден на учителите. Цел на овој ден е да се мобилизира поддршка на учителите и да се осигура дека потребите на идните генерации ќе продолжат да бидат исполнувани. Светскиот ден на учителите претставува значаен симбол на свеста, разбирањето и вреднувањето на виталниот придонес што учителите го даваат за едукацијата и развојот.

10721391 545770125568588 1011758646 n

Последно освежено на четврток, 09 октомври 2014 21:30
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Страница 1 од 58

Кажи нешто

Банер

Стани гимназијалец!!!

Банер

Кодекс за однесување на учениците

Банер

Флаер

Банер
Facebook Image

е-списанија

Youtube Channel

Wiki

Wikipedia

Go macedonian english german french italian

Екстерно тестирање

Банер

Систем за е-учење

Банер

Информации за Државна матура 2014

Банер

Огласна табла

Банер

Времетраење на часовите

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер